Ana içeriğe atla

NEDİR BU COVİD-19?

Merhaba değerli okurlar, son zamanlarda dünyayı etkisi altına alan Korona Virüsü(COVİD-19)'nün son görüldüğü ülkelerden biri de Türkiye oldu. Bu yazımda sizlere hem virüs hakkında bilgi vermek, hem de halkımızın ne düşündüğünü aktarmak adına yaptığım röportajları yazacağım.

KORONA VİRÜSÜ NEDİR?

Coronavirus’lar (Cov), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS – CoV) ve Ağır Akut Solunum Sendromu (Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara neden olan bir virüs ailesidir. Yapılan kapsamlı araştırmalar sonucunda, SARS-CoV’un misk kedilerinden, MERS-CoV’un ise tek hörgüçlü develerden insanlara bulaştığı ortaya çıkmıştır.İlk kez Aralık ayında görülen ve "2019-nCoV" olarak adlandırılan virüs, Koronavirüs ya da Corona Virüsü adıyla biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 11 Şubat'ta koronavirüs kaynaklı hastalığa Covid-19 adını verdi. Daha sonra küresel salgın anlamına gelen "pandemi" olarak ilan edildi.

 VİRÜSE YAKALANANLARDA HANGİ BELİRTİLER GÖRÜLÜYOR?

Virüse yakalananlarda önce yüksek ateş başlıyor. Ardından kuru öksürük şikayetleri gözleniyor. Bir haftanın sonunda ise nefes darlığı sorunları ortaya çıkıyor.
Çin'de bazı hastaların hastanede uzun süreli tedavi altına alınması gerekmişti.
Özellikle yaşı ilerlemiş ve kronik hastalığı olanların Covid-19'u daha ağır yaşadıkları biliniyor. Birçok kişi ise hastalığı hafif belirtilerle ve evde atlatıyor.
Koronavirüs orta derece soğuk algınlığından, ölüme varacak semptomlara yol açabiliyor.

NASIL KORUNABİLİRİZ?

WHO virüsten korunmak için şu tavsiyelerde bulunuyor:

Ellerinizi yıkayın - sabun veya el temizlik jelleri virüsü öldürebilir.
Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu mendille kapatın ve sonrasında virüsün yayılmasına engel olmak için ellerinizi yıkayın.
Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının - elleriniz virüsün değdiği bir yere dokunursa virüs vücudunuza bulaşabilir.
Öksüren, hapşıran veya ateşi yüksek kişilerden uzak durun - 1 metre uzak durmak havaya bulaşabilecek virüsten korunmanızı sağlar.


Kaynak: www.medicana.com.tr/www.bbc.com

HALK KORONA VİRÜSÜ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYOR?

Virüs hakkındaki bilgileri aktardıktan sonra halkımızla gerçekleştirdiğim röportajları paylaşmak istiyorum. Bakalım halkımız ne düşünüyor:

Betül ÇİL

 20 yaşında/Öğrenci.

Sizce medya virüs hakkında yeterli bilgi veriyor mu?

Betül Çil: Sosyal medya üzerinden birçok bilgilendirme yapılıyor. Bunların doğrusu da var yanlış yönlendirmeleri de. Özellikle whatsapp gruplarından paylaşılan bazı bilgiler +50 yaş üzerinde büyük etki bırakabiliyor. Ama genel olarak bilgilendirmenin yeterli olduğunu düşünüyorum.

Devletimizin aldığı önlemler sizce yeterli mi? Değilse neden?

Betül Çil:Devletin aldığı önlemler yeterli değil. +65 yaş yasağına uymayan birçok kişi var ve bunu sosyal medyada görebiliyoruz. Ayrıca toplumda bilinçsiz genç erişkin ve erişkin insanlar da çok sayıda. ''Bana bir şey olmaz'' düşüncesinde olan bir sürü insan var ve şu an insanlar çalıştıkları için yine temas içindeler. Çalışırken kendini ve karşındakini koruyan var korumayan var. Bunları bilemeyiz. Bu yüzden en azından iki hafta sokağa çıkma yasağı getirilmesi düşüncesindeyim.

Sokağa çıkma yasağının sadece 65+ yaş üzerine uygulanması doğru mu?

Betül Çil: İkinci soruyu cevaplarken aslında bu soruyu da cevaplamış oldum. Sokağa çıkma yasağı herkese uygulanmalı.

Siz virüsten korunmak için neler yapıyorsunuz?

Betül Çil: Şu an zaten kendimi karantinaya almış bulunmaktayım. Zaruri olmadığı sürece dışarı çıkmıyorum. Enfekte olmadığımı düşündüğüm için dışarı çıkarken maske takma gereğimin olmadığını düşünüyorum. İnsanlarla arama mesafe koyuyorum. Yanımda küçük bir şişe kolonya taşıyorum. Bir yere dokunduğumda elimi kolonyalıyorum. Elimi asla yüzüme sürmüyorum,eve gelince ise dışarıdan gelenleri yıkıyorum.Evdeki kimse dışarıdaki kıyafetiyle evde oturmuyor. Aile fertleri yakın temastan kaçınıyor. Yani özet olarak bakanlığın açıkladığı talimatlara uyuyoruz.

Bu virüs psikolojinizi nasıl etkiledi?

Betül Çil: Virüs psikolojimi kötü yönde etkiliyor. Kimin enfekte olup olmadığını anlayamamak, İnsanlardan uzaklaşmak, sevdiğim kişilerle arama mesafe koymak onları görememek psikolojimi zedeleyen faktörlerden birkaç tanesi. Gittikçe artan vaka ve ölüm sayısı ise uyku kaçıracak derecede.

Tuncay GÜMÜŞ

 31 yaşında/Kuruyemişçi

Sizce medya bu virüs hakkında yeterli bilgi veriyor mu?

Tuncay Gümüş: Fazlasıyla bilgi veriyor ancak ekrana çıkarılan doktorlar,profesörler bazen birbiriyle çelişiyor. Örneğin biri eldiven ve maske takmak işe yarıyor diyor,diğeri maske 20 dakikadan sonra bakteri üretiyor zararlıdır,sadece hasta insanlar etrafa mikrop yaymaması için maske takmalılar diyor vs. Bazen de çok bilgi kirliliği oluyor.

Devletimizin aldığı önlemler sizce yeterli mi? Değilse neden?

Tuncay Gümüş: Yeterince alınmadı. Mesela İran'da virüs yayılımından bayağı sonra İran sınır kapımız kapatıldı. 1 Mart itibariyle ülkeye giriş yapan kişi sayısı 372 bin. Keşke daha önce kontrollü giriş sağlasalardı. Umre ziyaretlerini daha önce durdurabilirlerdi. OHAL ilan etmekte geç kalındı.

Sokağa çıkma yasağının sadece 65+ yaş üzerine uygulanması doğru mu?

Tuncay Gümüş: Hayır. Çünkü bizim kültürümüzde genelde yaşlı insanlarla beraber yaşarız. Onlar istedikleri kadar evden çıkmasın,gençler dışarıda olduğu sürece hepsi potansiyel taşıyıcı demek. Belki gençler hissetmeyebilir bu hastalığı ama evlere getirdikleri zaman illa ki 65 yaş üstü insanlarımız hep risk altında olacaklar.

Siz virüsten korunmak için neler yapıyorsunuz?

Tuncay Gümüş: Elimden geldiğince sosyal mesafe kuralına uyuyorum. İnsanlarla tokalaşmamak,sarılmamak,ellerimi çok daha fazla yıkamak,dezenfektan,kolonya çok sık kullanmak,ellerimi yıkamadan elimi ağzıma,yüzüme,gözüme sürmemeye çalışıyorum. Toplu taşımaları kullanmamaya çalışıyorum. İnsan kalabalığının olduğu yerlere gitmemeye çalışıyorum.

Bu virüs psikolojinizi nasıl etkiledi?

Tuncay Gümüş: Fazlasıyla psikolojimi etkiledi. Takıntı hastalığı derecesine geldim. Her insana potansiyel hasta gözüyle bakmaya başladım.

Tacettin ERAY

 66 yaşında/Serbest Meslek

Sizce medya bu virüs hakkında yeterli bilgi veriyor mu?

Tacettin Eray: Medyanın verdiği bilgiler benim için yeterli.

Devletimizin aldığı önlemler sizce yeterli mi? Değilse neden?

Tacettin Eray:Devletimizin aldığı tedbirler bence yeterli. Ancak bu tedbirlere halkımız da uymak zorunda. Başarılı olmanın tek yolu budur.

Sokağa çıkma yasağının sadece 65+ yaş üzerine uygulanması doğru mu?

Tacettin Eray:65+ yaş vatandaşlar evlerine kapandı fakat işlerine gitmesi gereken evlatlarımızın taşıyıcı olup olmadıklarını bilemeyiz.

Siz virüsten korunmak için neler yapıyorsunuz?

Tacettin Eray: Biz virüsten korunmak için kendi imkanlarımızla hijyen malzemeleri kullanarak ve dış dünya ile fazla temas etmeden,insanlarla minimum düzeyde temas kurarak korunmaya çalışıyoruz.

Bu virüs psikolojinizi nasıl etkiledi?

Tacettin Eray: Bu virüs tabii ki ölen vatandaşlarımızın üzüntüsü ve binlerce insanın bu hastalığa yakalanması bizi fazlasıyla üzmüştür. Buna bağlı olarak psikolojimizi de etkilemektedir.

Halkımızın Korona Virüsü ile ilgili görüşleri bu yönde. Elimden geldiği  kadar sizlere bunları aktarmaya çalıştım. Son olarak sizlere naçizane tavsiyem; mümkün olduğu kadar kendinizi izole edin. Eğer gerekli değilse evden çıkmayın. Unutmayın  #HayatEveSığar.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Orhan Şener: ''Dijital dönüşüm çok fazla telaffuz ediliyor ama anlamının ne olduğu konusunda tam bir mutabakat yok.''

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Süleyman İrvan ''Gazetecilikte Dijital Dönüşüm'' adlı bir online söyleşi gerçekleştirdi. Söyleşiye TGS Akademi Koordinatörü Orhan Şener konuk oldu. ''Dijital dönüşüm çok fazla telaffuz ediliyor ama anlamının ne olduğu konusunda tam bir mutabakat yok.'' Covid 19 virüsüyle zorunlu bir dijital dönüşüm olduğunu söyleyen Süleyman İrvan, ''Dijital dönüşüm devam eden bir süreç Türkiye bu süreci ne kadar yakabilmiş durumda,gazetecilikte dijital dönüşüm sizin gözlemlerinize göre hangi seviyede?'' şeklinde bir soru sordu.Orhan Şener bu soruyu,''Dijital dönüşüm çok fazla telaffuz ediliyor ama anlamının ne olduğu konusunda tam bir mutabakat yok,kime sorarsanız farklı bir şey söyleyecektir.Şirketlerde mesela büyük kurumsal yapılarda dijital dönüşüm denince CEO'lar falan hemen atlar,''evet dijital dönüşüm yapalım.''ama ne kastedildiği tam anlaşılamaz. Gazetele

Esra Öz: ''Eğer Türkiye'de iyi bir PR çalışması yaparsanız, hiç tanınmayan bir doktoru top noktaya çıkarabilirsiniz.''

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, CNNTürk yazarı Esra Öz ile sağlık haberciliği üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. Esra Öz: ''Eğer Türkiye'de iyi bir PR çalışması yaparsanız, hiç tanınmayan bir doktoru top noktaya çıkarabilirsiniz.'' Esra Öz Türk medyasının koronavirüs salgınına bakışı hakkında: ''Aslında enfeksiyon hastalıkları uzmanları bunun küçümsenecek bir durum olmadığını tedbirlerin alınması gerektiğini dile getirdiler. Ancak televizyonda biz genellikle kelle paçanın yenmesini bu işin önemsememesi gerektiğini dile getiren bazı hekimleri gördük.'' Bu hekimlerin aslında popüler hekimler olduğunun söylenmesi üzerine ise,''Aslında popüler değiller,popüler hale getiriliyorlar. Arkada çok güçlü bir PR çalışması var. Eğer Türkiye'de iyi bir PR çalışması yaparsanız, hiç tanınmayan bir doktoru top noktaya çıkarabilirsiniz. Bunun altında yatan tek nokta var para. Parasını v